Antrenamentul pentru cățărare

Structuri artificiale pentru antrenament

În conditiile unui program de antrenament sistematic, este indicat să ai la indemana niste structuri artificiale pe care să le poti adapta nevoilor proprii. Acestea sunt foarte utile pentru antrenamentul de intretinere al fortei și rezistentei dintre sezoanele de cățărare, pentru antrenamentele din timpul saptamanii (dacă te cateri numai în week-end) sau pentru anumite exercitii specifice de care ai nevoie pentru corectarea unor puncte slabe pe care le-ai descoperit.

Dacă esti motivat să te antrenezi iti poti construi singur "baza materiala", astfel încât să nu depinzi de programul salii, de disponibilitatea partenerilor sau de mijloacele de transport.

Pe noul tau poligon de antrenament poti să reproduci pasajul pe care nu ai reusit să-l treci pe stânca, poti monta tipul de prize pe care nu te simti în largul tau sau prizele care iti umfla antebratul în trasee, poti să-ti corectezi pozitia (aia cu fundul în spate, umerii în față și picioarele indoite, stii tu!) sau poti face serii de cateva sute de miscari pentru anduranta. și toate astea în timp ce asculti muzica preferata!


Placa de antrenament

Cea mai simpla "structura" este placa de antrenament. Aceasta se fixeaza de obicei deasupra golului unei usi, pentru a avea spatiu liber dedesupt, ca în imaginea alaturata.

Dacă este bine aleasa, placa poate fi folosita pentru antrenamentul de forta pentru degete, dar și pentru incalzirea absolut necesara inainte de lucrul pe panou.

În pagina "Forta" vei gasi detalii despre folosirea placii de antrenament și link-uri catre alte site-uri cu informatii utile.Pentru amenajarea unei suprafete mai mari cu cheltuieli minime, o solutie este montarea de prize direct pe peretii unei camere (sau pe hol, în pivnita, în garaj, etc.), cu conditia să ai unul sau doi pereti din beton (și tavanul, desigur !) pe care să nu-ti para rau să-i gauresti și suficient spatiu.

Materiale

Tot ce ai de facut este să montezi niste dibluri expandabile Ø12x40 M10, (care se gasesc la magazinele de feronerie) în gauri de 12 mm / 50 mm adancime în care apoi să fixezi prizele cu suruburi cu cap Inbus M10. În prealabil, peretii pot fi tapetati sau placati cu diverse materiale.

Atentie, la gaurire este foarte important ca burghiul să fie perpendicular pe suprafata peretelui, iar aceasta trebuie să fie perfect plana, altfel ai toate sansele ca prizele să se sparga atunci cand le fixezi.

Panou de antrenament

În imaginea alaturata poti vedea aspectul final al "panoului" meu, dupa placarea peretelui cu cateva foi de PFL melaminat pentru exterior (cumparate de la Bricostore) și montarea prizelor. În cazul în care cei cu care imparti spatiul pe care vrei să il amenajezi pentru antrenament protesteaza, poti să le arati poza și să le explici ca asta este ultima tendinta a modei pentru decoratiunile interioare. Te descurci tu...

Configuratia prizelor tine doar de imaginatia ta și de scopul pe care il urmaresti în antrenament. În timp, poti adauga alte prize sau le poti roti sau schimba intre ele pe cele existente, astfel încât antrenamentul să nu devina plictisitor.

Dacă vrei să incerci pasaje mai dificile (mai ales în cazul celor de pe tavan), roaga un prieten să stea "la primire" și pune o saltea de bouldering în zona de aterizare.

Uneori, dacă spatiul este mic și risti să te lovesti de lucrurile din jur, poate fi o idee buna să porti o casca de protectie.

Ai grija ca în timpul antrenamentului să folosesti magneziu lichid în locul prafului obisnuit, care s-ar raspandi prin toata casa.


Panou

Pentru antrenamentul pe probleme de bouldering și pentru system-training (metoda descrisa în pagina "Forta"), am construit un panou care are 2,5 x 2,5 m (panoul poate fi mai inalt, dacă inaltimea camerei iti permite).

Panoul poate fi inclinat până la 30 - 45 de grade cu ajutorul unor lanturi fixate cu ancore mecanice pe zidul din spate, care se pot agata la lungimea dorita de carligele montate pe structura din lemn. Cand nu este folosit, panoul se poate lipi de perete, ocupand foarte putin spatiu.

Structura panoului este un cadru din rigle din lemn cu sectiunea de min. 5 x 5 cm (3-5 montanti verticali intariti cu traverse orizontale), imbinate cu suruburi și intarite cu coltare din tabla. Pe acest cadru se fixeaza placi din placaj (min. 15 mm grosime) sau panel de 20 mm, folosind suruburi pentru lemn.

Înainte de fixarea placilor, se fac gaurile pentru montarea piulitelor cu gheare (prizoniere) în care se vor fixa prizele. Gaurile trebuie să fie în numar suficient de mare pentru a putea monta prizele în orice configuratia ai avea nevoie. Pentru piulite M10 gaurile vor avea diametrul de 10,5 mm pentru panel sau 11 mm pentru placaj. Piulitele se bat pe spatele placilor, dupa eventuala vopsirea a acestora.

Pe treimea inferioara a panoului am fixat (cu holz-suruburi) o retea densa de prize mici pentru picioare, iar în zona superioara am montat prize pentru cățărarea pe probleme de bouldering.

Pentru system training folosesc seturi de cate patru prize identice, pe care le montez atunci cand am nevoie.

De asemenea, în zona superioara a panoului poate fi montata și o placa de antrenament, pentru a creste dificultatea exercitiilor profitand de inclinatia variabila a structurii.

Cu aceste "dotari", panoul (prevazut cu un crash-pad în zona de aterizare) devine un instrument perfect pentru antrenament datorita polivalentei lui.

  Pentru antrenament nu te baza doar pe structurile artificiale. Imediat ce ai ocazia du-te la stânca, pentru ca vei avea nevoie să-ti masori performantele pe trasee reale, să-ti dezvolti tehnica și capacitatea de a descifra traseele și să-ti stabilesti obiectivele viitoare pentru antrenament, observandu-ti punctele slabe.


TOP